سلطاننشین عمان
کشوری پادشاهی است در خاور شبه جزیره عربستان. عمان از شرق به دریای عرب و از شمال به دریای عمان کران مند میشود. این کشور از جنوب با یمن و از غرب با عربستان سعودی و امارت متحده عربی همسایه است. عمان همچنین دارای مرز دریایی با ایران است.
پایتخت این کشور مسقط و مشتمل برچهار استان مسقط، مسندم، ظفار و بریمی می باشد. همچنین پنج منطقه باطنه، ظاهره، داخلیه، شرقیه و وسطی در تقسیمات کشوری عمان به چشم می خورد.
گفتنی است عمان با مسا حتی بالغ بر ۵۰۰۳۰۹ کیلومتر مربع ترکیب جمعیتی بیش از ۳۶۳۲۰۰۰ نفر را در خود جای داده است. این کشور دارای دو برونبوم است. بخش کوچکی از عمان در قسمت جنوبی تنگه هرمز قرار دارد که مسندم نام دارد. این بخش از سرزمین اصلی جدا افتاده است. برون بوم دیگر مدحاء نام دارد که توسط امارات متحده عربی احاطه شدهاست.
از سده ۱۷ میلادی عمان دارای پادشاهی خودکفا بوده است. در سده ۱۹ میلادی این کشور در اوج قدرت خود بوده است. با کاهش قدرت در سده بیستم میلادی این کشور تحت تاثیر و نفوذ گسترده پادشاهی بریتانیای کبیر قرار گرفت اما هیچگاه به شکل رسمی بخشی از آن نگردید. عمان پیوند گسترده نظامی و سیاسی با ایالات متحده آمریکا و پادشاهی بریتانیای بزرگ دارد ولی سیاست خارجی آزادانه ای درپیش میگیرد. فرمانروایی این کشور پادشاهی بی چون و چراست اما پارلمان نیز نقش قانون گذاری و بازرسی اندکی دارد.
همانند سایر کشورهای عربی خلیج فارس منبع اصلی درآمد کشور، نفت است. هر چند نسبت به همسایگان، این کشور تولید کننده متوسطی است. کشاورزی و ماهیگیری نیز دو منبع مهم درآمد در عمان هستند. منبع جایگزین دیگر گردشگری است.
نام
عمان در طول تاریخ به نامهای مختلفی نامیده شدهاست. اما بارزترین نامها مجان بودهاست، این نام ارتباط وثیقی به صناعت کشتی سازی ومعادن مس “نحاس” در زبان سومریان داشتهاست. همچنین مدتی نام عمان “مزون” بودهاست نسبتاً به وجود تعداد زیادی از چشمههای آب شیرین در این مناطق. همچنین نام “عمان” نام مکانی بسیار قدیمی در یمن بودهاست و قبائل عربی بعد از ویران شدن سد مأرب از آن جا به عمان مهاجرت نمودهاند.
زبان رسمی و غیر رسمی
عربی زبان رسمی است و انگلیسی هم به عنوان زبان دوم مردم ان کشور مرسوم می با شد.
سیاست
در عرصه سیاست خارجی عمان پیوسته به نوعی از ثبات محافظهکارانه در رویکردها و جهتگیریهای بینالمللی و منطقهای مشهور بوده است. با این همه، ثبات و تمایز در سیاست خارجی عمان تا به حدی است که در سی و دو سال گذشته (از آزادسازی خرمشهر به این سو) بر خلاف اکثر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس کمتر تنشی در مناسبات مسقط و تهران به وجود آمده است. داشتن مناسبات نزدیک با تهران برای مسقط این فرصت را هم ایجاد میکرده که بتواند استقلال و امکان مانور خود را در برابر عربستان سعودی تا حدی حفظ کند.
روابط با ایران
اندکی پس از به قدرت رسیدن قابوس، او با شورش گروهی چپگرا در ایالت استان ظفار طی شورش ظفار مواجه شد ولی توانست با حمایت محمدرضا شاه پهلوی و ارتش ایران بر آنها غلبه کند. از همین رو، او بقای تخت و تاج خود را تا حد زیادی مدیون ایران میداند.
در حالی که در مناقشه بر سر برنامه هستهای ایران بالا گرفت و بیشتر کشورهای عربی از آمریکا درخواست حمله به ایران را داشتند، عمان تلاش داشته تا نقش میانجیگر را بین ایران و آمریکا حتی از پیش از روی کار آمدن دولت باراک اوباما داشته باشد.
علاوه بر سابقه قدیمی روابط دو کشور، این که ایران و عمان بر دو سوی تنگه هرمز مسلط هستند هم عاملی مهم در حسن همجواری آنها به شمار میرود. ثبات و آرامش این تنگه هم به لحاظ امنیت عمان و هم به دلیل اهمیت آن برای تدوام صدور نفت از خلیج فارس به جهان اهمیت زیادی دارد. همه اینها ایجاب میکند که مسقط روابط حسنه و عاری از تنشی با تهران داشته باشد و حتی بکوشد تنشهای بالقوه خطرناک در روابط ایران با سایر کشورها را هم تا حد ممکن کاهش دهد.
اقتصاد
کالاهای صادراتی مهم عمان شامل نفت خام، صادرات مجدد کالا، ماهی، فلزات و پارچه است و کالاهای وارداتی مهم آن نیز شامل ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل، کالاهای صنعتی مواد غذایی و روغن صنعتی است.
مردم
پیروان فرقه اباضیه اکثریت جمعیت عمان را تشکیل میدهند. این گروه از مسلمانان پیرو عبدالله بن اباض تمیمی بوده و در سراسر عمان سکونت گزیدهاند. اهل سنت عمان در استان جنوبی ظفار و سور و نواحی اطراف آن حضور دارند. شیعیان به عنوان سومین گروه مذهبی عمان خود به سه گروه «عجمها» و «لوایتا» و «بحارنه» تقسیم شدهاند و بیشتر در امتداد ساحل باطنه و منطقه بین مسقط و مطرح زندگی میکنند. مسیحیان نیز در شهرهای مسقط و سلاله سکنی دارند.
این کشور در قرن نهم میلادی به اوج رونق خود رسید و با گذشت زمان این عظمت را از دست داد. اختلافات مذهبی و برخوردهای ناشی از آن که بین سنیها و اباضیها آغاز شده بود به مرور زمان به درگیریهایی بین امامت و سلطنت منجر شد.
با توجه به این که دین رسمی عمان اسلام است سایر ادیان نقشی در ساختار سیاسی کشور ندارند. در این میان اکثریت مردم عمان پیرو مذهب اباضی بوده و برتری در دست آنهاست. با توجه به این که از صدر اسلام تاکنون حکومت در عمان در دست رهبران مذهبی بوده امروزه نیز نفوذ مذهب در این کشور زیاد است و کشور طبق اصول شرعی فرقه اباضی اداره میشود. سلطان قابوس با وجود تلاش برای اداره مملکت به شکلی سکولار هنوز نتوانستهاست در این زمینه به موفقیت دست یابد و شرایط حاکم بر جامعه کاملاً مذهبی و مبتنی بر اصول شرعی اباضیه است.
بلوچها در عمان
بلوچها یا بلوش یک سوم از جمعیت بومیان عمان را تشکیل میدهند. بخش اعظم سپاه عمان در جنگ علیه پرتغالیها را بلوچها تشکیل میدادند. فتح مومباسا توسط ارتش سلطان عمان که اکثراً بلوچ بودند صورت گرفت. بلوچهای عمان در پستهای حساس اداری و نظامی حضور دارند.
خریددر عمان
واحد پول عمان ریال عمان است. هر ریال عمان حدود ۲٫۸ دلار میباشد.
نماد ها و سوغات عمان
نشان ملی عمان خنجر قلاف شده است. این خنجر ها در نوع ها و قیمت های مختلف در مغازه های موجود است که حداقل هر مغازه چند مدل از آنها را دارد و آنها عموما ساخت هند یا پاکستان هستند که به سفارش عمان ساخته می شوند.
یکی دیگر از نماد ها عمان عصایی است که از نی ساخته شده و در آن یک شمشیر پنهان شده است. هنوز هم شمشیر در بعضی از کشورها به عنوان نمادی از قدرت قبلیه ایی است.
نقره عمانی هم یک سوغات مشهور است که از آب نقره ساخته می شود و کوچک است.
کلاه های اختصاصی مردان عمانی نیز وجود دارد که کوما نامیده می شود و عموما در مراکز مختلف خصوصا بازار مطرح در مسقط
به فروش می رسد.
غذا در عمان
عموم غذاهای عمانی عربی ، لبنانی ، ترکی و هندی است اما عمانی ها بر این باور هستند که غذاهای آنها با غذاهای عربی تفاوت دارد و با غذاهایی که از گذشته در سراسر شبه جزیره درست می شده فرق دارد.
خرمای عمان در جهان مشهور است که در بسیاری از مناطق در دسترس است .
غذاهای غربی نیز به راحتی در شهرهای بزرگ مانند مسقط و سلاله یافت می شود.
خبز عمانی (نان عمانی) که در خارج از عمان به راحتی یافت نمی شود، نان ملی عمان است.